Primăria

Date contact

Informatii de interes public - Legea 544 / 2001

Consiliul Local

Informatii de interes public

Timp liber

Înscrieţi-vă la newsletterul primăriei şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate de primărie.

Inchide

Trimite unui prieten

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva (Palatul Magna Curia)

Exportă PDF - Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva (Palatul Magna Curia) Tipăreşte pagina - Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva (Palatul Magna Curia) Trimite unui prieten - Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva (Palatul Magna Curia)

Palatul cunoscut astăzi sub numele de Magna Curia este amintit documentar pentru prima oară pe piatra de mormânt a Mariei Sulyok (+1590), mama căpitanului cetății Deva, Francisc Geszti (1581-1595). Inscripția funerară precizează că decesul a survenit în curia de sub cetate a fiului său. Probabil că inițierea construcției aparținuse acestuia, din dorința de a avea o reședință mai comodă decât palatul din cetate. În vremea principelui Gabriel Bethlen au loc ample lucrări de extindere și modernizare a castelului, între care edificarea porții (1621) și introducerea unor elemente de construcție în stil renascentist.

La sfârșitul secolului al XVII-lea autoritățile Habsburgice instituie sistemul de închiriere a domeniului și castelului, ca bun al fiscului. Sub stăpânirea lui Johann Haller și a soției acestuia, în secolul al XVIII-lea edificiul capătă aspectul de construcție barocă, în urma intervenției antreprenorului Konrad Hammer. Sunt adăugate acum scările monumentale de pe latura estică și din interiorul clădirii, a fost amenajat șemineul din sala mare, au fost recondiționate ancadramentele renascentiste ale ferestrelor, s-a amenajat balconul de pe fațada principală. La sfârșitul secolului al XIX-lea edificiul a fost preluat de autoritățile orășenești și o perioadă scurtă a servit ca sediu al comitatului Hunedoara, apoi al administrației financiare. Din 1934 a devenit sediu al Muzeului județean și apoi al Muzeului Civilizației Dacice și Romane. (Text: prof. VASILE IONAŞ)

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva a fost fondat in anul 1880 si de atunci este depozitarul unor colectii de arheologie, istorie, stiintele naturii, numismatica, etnografie si arta, care in timp s-au imbogatit prin descoperiri arheologice, achizitii si donatii. In decursul timpului a fost adapostit in mai multe cladiri din Deva, astazi avandu-si sediul in cladirea monument istoric Magna Curia de la poalele Cetatii.

 

 

 

Servicii online

Consultă datorii online


 

Rezervare acte de identitate

Rezervare oficiere căsătorie civilă

Rezervare certificat căsătorie

Rezervare certificate de naştere

Rezervare transcriere acte de stare civilă

Rezervare certificat de deces

Cereri si formulare tip

Sedinte de consiliu

C.N.I.P.T. Deva

Autorizatii tonaj

Deva24 SESIZARI