Primăria

Date contact

Informatii de interes public - Legea 544 / 2001

Consiliul Local

Informatii de interes public

Timp liber

Înscrieţi-vă la newsletterul primăriei şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate de primărie.

Inchide

Trimite unui prieten

Eroi au fost, eroi sunt încă! - eveniment de comemorare a iobagilor care și-au pierdut viața în asediul Cetății Deva

Exportă PDF - Eroi au fost, eroi sunt încă! - eveniment de comemorare a iobagilor care și-au pierdut viața în asediul Cetății Deva Tipăreşte pagina - Eroi au fost, eroi sunt încă! - eveniment de comemorare a iobagilor care și-au pierdut viața în asediul Cetății Deva Trimite unui prieten - Eroi au fost, eroi sunt încă! - eveniment de comemorare a iobagilor care și-au pierdut viața în asediul Cetății Deva

publicat de AdministrAtor in Luni , 5 Noiembrie 2018, 13:58

Eroi au fost, eroi sunt încă! - eveniment de comemorare

a iobagilor care și-au pierdut viața în asediul Cetății Deva

 

Serviciul Public Administrare Cetate Deva și Primăria Municipiului Deva marchează 234 de ani de la asediul Cetății Deva de către răsculații conduși de Horea, Cloșca și Crișan și de la apariția ,,Ultimatumului lui Horea".

Evenimentul va avea loc miercuri, 7 noiembrie 2018, la ora 12:00, la Poalele Cetății Deva - Piața Cetății. Organizatorii doresc să comemoreze amintirea iobagilor care și-au pierdut viața în luptele de la Deva, de la începutul lunii noiembrie 1784.

Cetatea Devei a jucat un rol militar în 1784, când aici s-au refugiat nobilii transilvăneni puși pe fugă de iobagii răsculați conduși de Horea, Cloșca și Crișan. La poalele cetății au fost executați iobagii luați prizonieri în timpul asediului. Răsculații nu s-au lăsat intimidați de represalii și au emis ,,Ultimatumul lui Horea", un document prin care cereau lichidarea proprietății de tip feudal și a privilegiilor nobiliare.

O copie integrală a ,,Ultimatumului lui Horea" adresat nobilimii și oficialităților refugiate în Cetatea Devei va fi expusă în Piața Cetății, alături de traducerea în limba română.

Din programul evenimentului fac parte: slujbă religioasă, depuneri de coroane, alocuțiuni ale autorităților locale și centrale, o lecție de istorie susținută de specialiști în domeniu dar și un recital de cântece religioase.

Membrii Gărzii Cetății Deva se vor costuma în iobagii acelor vremuri, în semn de prețuire, respect și solidaritate cu răsculații din cetele lui Horea.

Ceremonia de comemorare va avea loc sub egida Centenarului Marii Uniri. Devenii sunt așteptați să se alăture celor care evocă faptele de vitejie ale eroilor de la 1784, care și-au dat viața pentru crezul lor.

 

Dana Golea

Compartiment Comunicare, Promovare Imagine

 

Înapoi la Ştiri şi evenimente

Servicii online

Consultă datorii online

Consulta online taxele și impozitele locale   (accesează cu Internet Explorer)   sau contactati-ne la adresa informatica@primariadeva.ro.       
 

Programare on-line casatorii

PROGRAMARE on-line transcriere acte de stare civilă

PROGRAMARE on-line - cartea de identitate

Cereri şi formulare tip

Aici găsești formularele de care ai nevoie

Rezultate sondaje de opinie

Rezultate sondaje de opinie efectuate de către Primăria Deva.

Centrul National de Informare si Promovare Turistica a Municipiului Deva

Transmitere LIVE sedinte de consiliu

Autorizaţii tonaj

Internet gratuit in zone publice