Primăria

Date contact

Informatii de interes public - Legea 544 / 2001

Consiliul Local

Informatii de interes public

Timp liber

Înscrieţi-vă la newsletterul primăriei şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate de primărie.

Inchide

Trimite unui prieten

INFORMARE – Primăria Municipiului Deva - Săptămâna 6-10 noiembrie 2017

Exportă PDF - INFORMARE – Primăria Municipiului Deva - Săptămâna 6-10 noiembrie 2017 Tipăreşte pagina - INFORMARE – Primăria Municipiului Deva - Săptămâna 6-10 noiembrie 2017 Trimite unui prieten - INFORMARE – Primăria Municipiului Deva - Săptămâna 6-10 noiembrie 2017

publicat de AdministrAtor in Luni , 13 Noiembrie 2017, 9:28

INFORMARE - Primăria Municipiului Deva
Săptămâna 6-10 noiembrie 2017

*Cetatea Deva a fost promovată la cel mai mare târg internaţional de turism din lume - "World Travel Market", din Londra, Anglia. Cea de-a 37-a ediţie a evenimentului s-a desfăşurat în perioada 6-8 noiembrie 2017, la Complexul Expoziţional ExCel şi a reunit 5.000 de expozanţi din peste 180 de ţări şi regiuni. România a fost prezentă cu 50 de standuri expoziţionale, iar Cetatea Deva a fost singurul monument istoric din judeţul Hunedoara promovat la World Travel Market 2017.

Standul Municipiului Deva a fost vizitat de ambasadorul României la Londra, Excelenţa Sa Dan Mihalache, şi de secretarul de stat în Ministerul Turismului Cristina Ionela Tărteaţă, care i-au salutat pe toți expozanţii ce promovează imaginea României.

La Târgul Internaţional de Turism WTM au participat companii de turism, oameni de afaceri, profesionişti din industria turismului, miniştri ai turismului și ambasadori din numeroase state, evenimentul fiind un prilej extraordinar pentru crearea şi stabilirea de contacte şi promovarea destinaţiilor şi ofertelor turistice.

World Travel Market este cel mai important eveniment global pentru industria călătoriilor şi generează o cifră uriaşă de contracte de afaceri între participanţi.

La finele săptămânii viitoare, Cetatea Devei va ocupa prim-planul atracţiilor turistice ale Hunedoarei la ediţia de toamnă a Târgului de Turism al României, care va avea loc între 16 şi 19 noiembrie 2017, la Centrul Expoziţional "Romexpo" Bucureşti. Fortul medieval a atras atenţia vizitatorilor şi anul trecut, la alte două ediţii ale evenimentului, şi a adus municipiului Deva un premiu de excelenţă la Gala Turismului Românesc din 2016.

*O copie integrală a „Ultimatumului lui Horea" va fi expusă, sâmbătă, 11 noiembrie 2017, la ora 13.00, în Piaţa Cetăţii din Deva, alături de o traducere în limba română a celebrului document istoric care viza, prin conţinutul său, lichidarea proprietăţii de tip feudal şi a privilegiilor nobiliare.

Evenimentul va avea loc în ziua în care se împlinesc 233 de ani de la întocmirea Ultimatumului adresat, în numele lui Horea, nobilimii şi oficialităţilor refugiate în Cetatea Devei în momentul de vârf al Răscoalei conduse de Horea, Cloşca şi Crişan.

Prin cele patru puncte programatice, documentul viza transformarea societăţii transilvănene într-una de tip modern, care să aibă la bază proprietatea liberă şi omul liber de orice îngrădire. Actul exprima, de fapt, aspiraţiile societăţii europene de la acea vreme, anticipând programele Revoluţiei franceze.

„Ultimatumul lui Horea", semnat de şeful oficiului stării de Şoimuş, Carol Brunek, a fost întocmit la 11 noiembrie 1784 şi este înregistrat la comitatul Hunedoarei sub numărul 886, în ziua de 13 noiembrie. Potrivit istoricilor, numărul de înregistrare şi data prezentării sunt scrise de aceeaşi mână care a făcut înregistrările la comitat în tot cursul lunii noiembrie 1784.

Copia documentului conceput şi redactat în urmă cu mai bine de două secole a fost prezentată la ediţia din acest an a Târgului European al Castelelor, de la Hunedoara, şi va fi expusă vizitatorilor, începând de sâmbătă, la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică de la poalele Cetăţii.

„Ultimatumul lui Horea" este păstrat în original la Direcţia Judeţeană Hunedoara a Arhivelor Naţionale.

*De luni, 20 noiembrie 2017, începe eliberarea tichetelor gratuite de călătorie pentru transportul în comun pe raza municipiului Deva, pentru perioada decembrie 2017-martie 2018.

Pensionarii cu venituri mai mici de 800 de lei/lună îşi vor ridica tichetele de călătorie de la Centrul Cultural "Drăgan Muntean" Deva (holul intrării principale), în perioada 20 noiembrie - 8 decembrie 2017, de luni până joi, între orele 8.00-15.00, şi vineri, între orele 8.00-13.00. La ridicarea biletelor este obligatorie prezentarea ultimului cupon de pensie (copie) și a cărții/buletinului de identitate.

Veteranii de război, foştii deţinuţi politici, refugiaţii şi deportaţii, revoluţionarii, donatorii de sânge şi Cetăţenii de Onoare ai Municipiului Deva îşi vor ridica tichetele gratuite de călătorie de la sediul Primăriei Municipiului Deva (Piaţa Unirii, nr. 4), camera 22, de luni până vineri, între orele 9.00-13.00. La ridicarea biletelor este obligatorie prezentarea cărții/buletinului de identitate.

Pentru beneficiarii tichetelor gratuite de călătorie care se află în situaţii deosebite (probleme medicale, absenţă din localitate etc.), perioada de distribuire a biletelor va fi prelungită până în data de 22 decembrie 2017. În intervalul 11-22 decembrie 2017, aceştia îşi vor ridica biletele de călătorie pentru transportul în comun de la sediul Primăriei Municipiului Deva, de luni până vineri, între orele 9.00-11.00.

*Peste 12.000 de turişti români şi străini au vizitat Cetatea Deva în luna octombrie 2017, potrivit datelor statistice ale Serviciului Administrare Cetate Deva. Puţin peste jumătate din numărul vizitatorilor (52%) au fost adulţi, peste o treime (36%) copii, alţi 10% pensionari, iar ceilalţi persoane cu dizabilităţi şi turişti care au beneficiat de călătorii gratuite cu telecabina care facilitează accesul spre monument.

Cifrele arată o creştere cu 10 procente a numărului de vizitatori copii și cu cu alte 7 procente a turiștilor pensionari comparativ cu luna septembrie 2017 - aceasta, dacă luăm în calcul doar persoanele care au folosit telecabina pentru cel puţin una dintre călătorii. De asemenea, numărul persoanelor cu dizabilităţi care au vizitat fortăreaţa medievală este mai mare cu 40% față de prima lună a toamnei, când Cetatea a atras un număr total de turişti aproape egal cu cel înregistrat în intervalul ianuarie-martie 2017.

Procentul vizitatorilor care folosesc telecabina pentru călătoria dus-întors continuă să fie unul ridicat - 92%, deşi se constată totuşi o scădere cu 3% faţă de datele statistice din perioada iulie-septembrie 2017.

Aproape 365.000 de persoane au inclus Cetatea Deva pe lista obiectivelor vizitate, de la redeschiderea monumentului pentru public, în aprilie 2016. Statisticile arată o creştere de 30% faţă de numărul total al turiştilor care au urcat Dealul Cetăţii în anii 2013-2015.

*Peste 650 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, de la şase unităţi de învăţământ din municipiu au participat, în perioada 1 octombrie - 10 noiembrie 2017, la acţiunile desfăşurate în cadrul campaniei de informare "Am 14 ani!", organizată de Direcţia Publică Locală de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva.

În luna octombrie, pe parcursul a 9 zile, campania s-a derulat la Şcoala Gimnazială "Andrei Şaguna", Liceul de Arte "Sigismund Toduţă", Liceul Teoretic "Teglas Gabor", Colegiul Naţional "Decebal" şi Colegiul Naţional Sportiv "Cetate", iar la acţiunile programate luna aceasta participă elevi de la Colegiul Tehnic Energetic "Dragomir Hurmuzescu" şi Colegiul Naţional Pedagogic "Regina Maria".

Campania are rolul de a identifica elevii care au împlinit 14 ani şi nu au încă un act de identitate, dar se adresează şi celor care vor împlini în curând această vârstă. În cadrul acţiunilor desfăşurate în şcoli, adolescenţii sunt informaţi cu privire la procedura obţinerii unei cărţi de identitate (completarea cererii, actele necesare, preluarea imaginilor etc.), rolul şi importanţa documentului, precum şi drepturile şi obligaţiile legale pe care le au posesorii acestuia.

Campania "Am 14 ani!" se află la cea de-a şasea ediţie şi se derulează până la sfârşitul anului, în toate unităţile de învăţământ din oraş. Primăria Municipiului Deva mulţumeşte directorilor de şcoli şi profesorilor-diriginţi care se implică în buna desfăşurare a acestei acţiuni.

*Peste 500 de persoane au fost sancţionate de poliţiştii locali în luna octombrie 2017 - mai mult cu 14% față de septembrie 2017, iar valoarea amenzilor aplicate se ridică la 53.860 de lei, în creştere cu 18 procente comparativ cu luna anterioară - potrivit raportului de activitate al Serviciului Public de Poliţie Locală Deva. Amenzile continuă să ocupe prima poziţie în topul sancţiunilor, chiar dacă depăşesc doar cu 3 procente jumătate din totalul acestora.

Majoritatea sancţiunilor (85%) au fost aplicate de poliţiştii locali ai Serviciului Circulaţie pe drumurile publice - 223 de amenzi în valoare totală de 43.020 de lei (80% din valoarea amenzilor aplicate în întreaga lună), la care se adaugă 214 avertismente. Mai puţin de două treimi dintre sancţiuni (56%) au vizat încălcarea Codului rutier, peste un sfert dintre acestea (28%) circulaţia/staţionarea vehiculelor pe trotuare, alei şi zone verzi, iar celelalte încălcarea reglementărilor legale privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi (Legea nr. 448/2006) şi ocuparea abuzivă a locurilor de parcare închiriate/rezervate (Hotărârea Consiliului Local nr. 413/2008).

Alte 55 de persoane (11% din totalul cetăţenilor sancţionaţi) care au nesocotit legislaţia privind liniştea şi ordinea publică s-au ales cu 12% dintre sancţiunile aplicate de poliţiştii locali în luna octombrie - 33 de amenzi în valoare de 3.940 de lei şi 22 de avertismente. Mai mult de două treimi dintre sancţiuni (69%, în scădere cu 26 de procente faţă de luna septembrie) au fost aplicate ca urmare a încălcării unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice (Legea nr. 61/1991), iar alte 20% pentru nerespectarea legislaţiei privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate. În acelaşi timp, 230 de cetăţeni ai oraşului au fost atenţionaţi cu privire la actele de identitate expirate.

Din totalul sancţiunilor înregistrate luna trecută, 4% au fost aplicate de poliţiştii locali de la Serviciul Disciplina în construcţii, Protecţia mediului şi Activitate comercială - 15 amenzi în valoare totală de 6.900 de lei (mai mult decât dublu faţă de septembrie 2017) şi 8 avertismente. Cele mai multe sancţiuni (9) au vizat încălcarea legislaţiei de protecţie a mediului şi au fost aplicate în urma a peste 100 de verificări efectuate de poliţiştii locali în privinţa transportului şi depozitării deşeurilor şi a contractelor de salubritate. Alte 8 sancţiuni contravenţionale au fost aplicate ca urmare a 288 de verificări efectuate la societăţi comerciale, persoane fizice autorizate, producători particulari, comercianţi ambulanţi şi terase care funcţionează pe domeniul public.

În luna octombrie 2017, operatorii Serviciului Monitorizare Video şi Trafic au surprins cu ajutorul camerelor de supraveghere un număr de 493 de contravenţii, majoritatea (96%) cu privire la nerespectarea Codului rutier. În aceeaşi perioadă, poliţiştilor locali le-a fost solicitată eliberarea de înregistrări video în 12 cazuri, iar în alte 187 de cazuri au efectuat identificări de persoane şi autovehicule în baza naţională de date.

Pe de altă parte, în luna octombrie, 168 de persoane au apelat numărul permanent al Poliţiei Locale Deva, peste jumătate dintre acestea reclamând încălcări ale legislaţiei rutiere şi alte 44% nerespectarea normelor de ordine şi linite publică. În 4 cazuri, au fost preluate sesizări telefonice venite prin apelul unic de urgenţă 112.

Poliţia Locală Deva poate fi sesizată 24 din 24 de ore, apelând numărul de telefon 0254.232.777.

*Aproape 50 de persoane din comunele Brănişca, Certeju de Sus, Hărău şi Veţel şi-au făcut acte de identitate în intervalul 1 septembrie - 9 noiembrie 2017, în cadrul Campaniei "Prioritate la identitate 2017!", desfăşurată de Primăria Municipiului Deva, care are ca scop punerea în legalitate pe linie de evidenţa persoanelor şi stare civilă a cetăţenilor din cele patru comune arondate.

Până la finele acestei luni, echipele Direcţiei Publice Locale de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă (DPLEPSC) se vor deplasa cu staţia mobilă în comunele Brănişca (16 noiembrie, la ora 10.00) şi Certeju de Sus (23 noiembrie, ora 10.00) pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care solicită eliberarea unor noi documente, în cazul expirării, deteriorării sau pierderii acestora.

Anul trecut, peste 160 de persoane din comunele arondate şi-au făcut acte de identitate în cadrul campaniei "Prioritate la identitate!". Cele mai multe documente au fost eliberate cetăţenilor din comuna Veţel (57% din total), iar cel mai mic (5%) în comuna Certeju de Sus. Printre beneficiarii campaniei se numără persoanele care locuiesc la distanţe mari de sediul DPLEPSC Deva, persoanele netransportabile sau internate în instituţii de ocrotire socială, precum şi cetăţenii români de etnie romă.

*Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva a efectuat lucrări de întreţinere a spaţiilor verzi în mai multe zone din municipiu, astfel:

-plantare de flori şi arbuşti ornamentali în jardiniere, scuaruri şi sensurile giratorii;

-cosire mecanică a gazonului în Piaţa Arras şi pe Bulevardele 22 Decembrie, Iuliu Maniu, Decebal şi Dacia;

-toaletări de corecţie a unor arbori din cartierul Progresul, de pe Aleea Muncii şi str. Scărişoara;

-săparea gropilor pentru plantare de arbori pe Drumul Naţional 7 şi pe dealul din localitatea Cristur;

-lucrări de întreţinere şi reparare a unor elemente la locurile de joacă din Parcul Cetate şi cartierul Oituz, de pe str. Mihai Eminescu şi din zonele „Vânătorul şi Pescarul" şi „Uzo Balcan";

-montare de stâlpi metalici pentru protecţia pietonilor şi gard metalic pentru protecţia spaţiilor verzi în mai multe zone de pe raza municipiului.

Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva reaminteşte persoanelor fizice şi juridice din municipiu că efectuează, la cerere, prestări de servicii (tăieri de corecţie la arbori, defrişare mecanică, doborâre arbori, pregătire teren pentru plantare flori, cosire mecanică, tundere gard viu, plantare flori etc.), potrivit Hotărârii Consiliului Local Deva nr. 508/2016. Persoanele interesate pot solicita informaţii suplimentare şi pot lansa comenzi la sediul SPIGM Deva (str. Axente Sever, nr. 40) sau la numărul de telefon 0744.354.828.

Orice cetăţean al oraşului poate transmite SPIGM Deva sugestii, propuneri sau opinii, inclusiv în perioada weekend-ului, la numerele de telefon 0254.233.588 şi 0744.354.828 (persoană de contact Ovidiu Oltean). Pentru o mai bună desfăşurare a activităţii, SPIGM Deva recomandă asociaţiilor de proprietari să precizeze adresa corectă şi datele de contact pe cererile transmise către instituţie.

Biroul de presă

Înapoi la Ştiri şi evenimente

Servicii online

Consultă datorii online

Consulta online taxele și impozitele locale   (accesează cu Internet Explorer)   sau contactati-ne la adresa informatica@primariadeva.ro.       
 

Programare on-line casatorii

PROGRAMARE on-line transcriere acte de stare civilă

PROGRAMARE on-line - cartea de identitate

Cereri şi formulare tip

Aici găsești formularele de care ai nevoie

Rezultate sondaje de opinie

Rezultate sondaje de opinie efectuate de către Primăria Deva.

Centrul National de Informare si Promovare Turistica a Municipiului Deva

Transmitere LIVE sedinte de consiliu

Autorizaţii tonaj

Internet gratuit in zone publice