Primăria

Date contact

Informatii de interes public - Legea 544 / 2001

Consiliul Local

Informatii de interes public

Timp liber

Înscrieţi-vă la newsletterul primăriei şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate de primărie.

Inchide

Trimite unui prieten

INFORMARE - PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA Săptămâna 3-7 aprilie 2017

Exportă PDF - INFORMARE - PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA Săptămâna 3-7 aprilie 2017 Tipăreşte pagina - INFORMARE - PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA Săptămâna 3-7 aprilie 2017 Trimite unui prieten - INFORMARE - PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA Săptămâna 3-7 aprilie 2017

publicat de AdministrAtor in Luni , 10 Aprilie 2017, 8:56

INFORMARE - PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Săptămâna 3-7 aprilie 2017

*Distribuirea tichetelor gratuite de călătorie pentru transportul în comun pe raza Municipiului Deva se prelungeşte cu două săptămâni.

Pensionarii cu venituri lunare mai mici de 800 de lei şi beneficiarii legilor speciale care nu s-au putut prezenta să ridice biletele pentru transport până la data de 7 aprilie 2017 pot intra în posesia acestora începând de luni, 10 aprilie 2017, până vineri, 21 aprilie 2017.

Tichetele gratuite de călătorie se distribuie la sediul Primăriei Municipiului Deva (Piaţa Unirii, nr. 4), de luni până vineri, între orele 9-11, şi pot fi ridicate de la camera nr. 22 (veteranii de război, foştii deţinuţi politici, revoluţionarii, deportaţii sau refugiaţii, donatorii de sânge şi Cetăţenii de Onoare) şi de la camera nr. 29 (pensionarii cu venituri mai mici de 800 de lei/lună).

*O delegaţie a producătorului de vehicule electrice Carlo Rampini SpA, din Perugia/Italia, s-a întâlnit, luni, 3 aprilie 2017, cu reprezentantanţii Primăriei Municipiului Deva pentru a prezenta autorităţilor locale gama de autobuze electrice pentru transportul urban dezvoltată de constructorul italian.

"Electromobilitatea nu mai este o tehnologie a viitorului - este prezentul! Ne dorim un oraş fără poluare şi, pentru aceasta, trebuie să ne implicăm în asigurarea de mijloace de transport public cât mai eficiente şi ecologice", a explicat viceprimarul Cosmin Răzvan Mareş, reamintind interesul municipalităţii de a renunţa la vehiculele clasice în favoarea celor cu tehnologie avansată şi respect pentru mediul înconjurător.

Discuţiile dintre cele două părţi vor fi reluate după ce reprezentanţii Primăriei Municipiului Deva vor efectua o vizită de lucru într-un oraş italian de mărimea Devei, unde operează autobuze ecologice produse de grupul italian.

Fondată la mijlocul anilor '40 ca o firmă care furniza servicii de întreţinere pentru vehicule de pompieri, compania Carlo Rampini SpA este lider în proiectarea şi fabricarea autobuzelor ecologice de dimensiuni medii pentru transportul urban. Firma garantează produse de calitate superioară, implementarea unui sistem strict şi precis de testare şi inspecţie, împreună cu diferite servicii post-vânzare. Compania deţine o fabrică în Passignano sul Trasimeno, provincia Perugia, care se întinde pe o suprafaţă de 80.000 de metri pătraţi. De-a lungul anilor, Grupul Rampini a semnat contracte importante în Europa. În 2014, de exemplu, autorităţile din Viena au achiziţionat pentru transportul public 12 vehicule ecologice ale tehnologiei Rampini.

*Primăria Municipiului Deva a demarat o parte dintre lucrările de investiţii pentru acest an, după aprobarea bugetului pe 2017, în şedinţa Consiliului Local de vineri, 31 martie 2017:

-lucrări de reamenajare exterioară la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil" (refacere pavaj alei, închiderea fostei mine);

-realizare zid de sprijin pe strada Minerului, între blocurile nr. 21 şi nr. 27;

-modernizare strada Alunului (introducere reţea de apă şi canalizare, asfaltare drum);

-modernizare strada Principală din satul Archia (asfaltarea străzii, pe toată lungimea).

Totodată, au fost finalizare lucrările de amenajare a parcării de pe strada Măceşului. Pentru a păstra un ambient cât mai natural, la realizarea celor 28 de noi locuri de parcare, dintre care 2 destinate persoanelor cu dizabilităţi, s-au folosit pavele ecologice, care, pe lângă efectul estetic, au ca principal avantaj faptul că evită stagnarea apei provenite din precipitaţii şi permit drenarea suprafeţelor pe care sunt aplicate.

*Cetatea Deva a atras, în luna martie, peste 10.000 de turişti români şi străini, în creştere cu 3.000 faţă de totalul vizitatorilor înregistraţi în primele două luni ale acestui an şi dublu comparativ cu luna martie a anului trecut. Peste jumătate dintre vizitatori au fost adulţi (51%), alţi 44% copii, iar 5% pensionari şi persoane cu dizabilităţi.

Cel mai mare aflux de turişti se înregistrează, în continuare, în ultimele zile ale săptămânii, când numărul acestora depăşeşte 1.000 de persoane pe zi (duminica).

Intervalul 24-26 martie a fost weekend-ul "de vârf" al lunii martie - cu 2.000 de turişti care au vizitat monumentul-simbol al oraşului. Totodată, Buna Vestire a adus în Cetate cel mai mare număr de vizitatori din lună înregistraţi într-o singură zi - 1.006 de persoane, sâmbătă, 25 martie.

Majoritatea covârşitoare a turiştilor care au vizitat Cetatea în luna martie (93%) au folosit telecabina pentru călătoria dus-întors şi doar 7% au preferat să urce sau să coboare Dealul Cetăţii pe jos (dintre care mai mult de jumătate au fost copii).

Aproape 18.000 de turişti au vizitat Cetatea Deva de la începutul anului 2017, de 3 ori mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anilor 2016 şi 2015.

Statistica include doar vizitatorii care au folosit telecabina pentru cel puţin una dintre călătorii.

Preţul unui bilet pentru telecabină este 10 lei (pentru o călătorie dus-întors) şi 6 lei (pentru o călătorie dus sau întors). Copiii, studenţii şi pensionarii plătesc 5 lei pentru o călătorie dus-întors şi 3 lei pentru o călătorie dus sau întors. Veteranii de război, persoanele cu dizabilităţi şi copiii instituţionalizaţi au acces gratuit.

*Primăria Municipiului Deva a demarat lucrările de refacere a marcajelor rutiere (longitudinale, transversale şi diverse) pe străzile din localităţile Bârcea Mică şi Cristur.

Potrivit reprezentanților Direcţiei Tehnice, săptămâna viitoare refacerea marcajelor rutiere va fi realizată pe principalele străzi din Municipiul Deva, iar după sărbătorile pascale, lucările vor cuprinde şi celelalte artere din oraş.

*Aproape 550 de persoane au fost sancţionate contravenţional de Poliţia Locală Deva, în luna martie 2017. Peste 80% dintre sancţiuni au fost aplicate de poliţiştii locali de la Serviciul Circulaţie pe drumurile publice - 182 de avertismente şi 274 de amenzi în valoare totală de 49.580 de lei.

Mai mult de jumătate dintre amenzi (53%) au fost aplicate pentru circulaţia/staţionarea autovehiculelor pe trotuare, alei şi zone verzi (art. 10 şi art.11 din HCL nr. 133/2013), alte 41% pentru încălcarea normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice (potrivit OUG nr. 195/2002 şi HG nr. 1391/2006), iar 6% pentru încălcarea reglementărilor legale privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi (Legea nr. 448/2006) şi ocuparea abuzivă a locurilor de parcare închiriate/rezervate şi marcate vizibil (HCL nr. 413/2008).

Alte 77 de persoane au fost sancţionate de poliţiştii locali ai Serviciului Ordine şi Linişte Publică, Paza Bunurilor. Peste trei sferturi dintre cele 54 de amenzi (78%) au vizat fapte de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice (Legea nr. 61/1991), iar restul sancţiunilor contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea legislaţiei privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români (22%) şi reglementările privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, precum şi normele privind disciplina în construcţii şi protecţia mediului.

În acelaşi interval, reprezentanţii Serviciului Disciplina în construcţii, Activitate comercială, Protecţia mediului au verificat 11 autorizaţii de construire şi au inventariat "imobilele construcţii noi" în zona Viile Noi, strada Depozitelor şi strada Mureşului, împreună cu reprezentanţi ai Serviciului Comunitar pentru Cadastru şi Agricultură şi ai Serviciului Urbanism, Amenajarea Teritoriului, Autorizaţii în Construcţii.

Pe de altă parte, au fost efectuate controale la 170 de societăţi comerciale, 210 persoane fizice autorizate, 119 producători particulari şi alţi 89 de comercianţi ambulanţi, în urma cărora au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale - 5 avertismente şi 1 amendă în valoare de 300 de lei.

Compartimentul Protecţia mediului a aplicat, la rândul său, 1 avertisment şi 2 amenzi în valoare totală de 300 de lei, în urma verificărilor efectuate în mai multe zone ale oraşului.

Operatorii Centrului de Monitorizare Video şi Trafic au surprins, în luna martie, cu ajutorul camerelor de supraveghere un număr de 612 contravenţii. Majoritatea covârşitoare a acestora (97%) au vizat domeniul circulaţiei rutiere (parcare pe locuri rezervate persoanelor cu dizabilităţi, nerespectarea marcajelor orizontale pentru taximetre sau staţionări sub incidenţa indicatorului "Oprire interzisă"), iar alte 3% domeniul ordinii publice (apelare în mod repetat la mila trecătorilor, vagabondaj şi consum de băuturi alcoolice în locuri nepermise).

În aceeaşi perioadă, au fost preluate 134 de sesizări telefonice de la cetăţeni. Mai mult de jumătate dintre aceştia (51%) au reclamat încălcarea normelor de ordine şi linişte publică, alţi 44% încălcarea legislaţiei rutiere, iar restul disciplina în construcţii (5 sesizări) şi protecţia mediului (2 sesizări).

Poliţia Locală Deva poate fi sesizată 24 de ore din 24 apelând numărul de telefon 0254.232.777.

*Peste 100 de elevi de clasele a VII-a şi a VIII-a de la Liceul de Arte "Sigismund Toduţă" şi Liceul "Teglaș Gabor" vor participa, în zilele de 7, 11 şi 12 aprilie 2017, la a cincea ediţie a Campaniei "Am 14 ani!", derulată de Direcţia Publică Locală de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva în toate şcolile din municipiu.

Campania are rolul de a identifica elevii care au împlinit 14 ani şi nu au încă un act de identitate, dar se adresează, în egală măsură, şi celor care vor împlini în curând această vârstă.

În cadrul acţiunilor desfăşurate în unităţile de învăţământ, reprezentanţii Primăriei Municipiului Deva oferă informaţii despre rolul şi importanţa cărţii de identitate şi distribuie pliante care conţin lista actelor necesare pentru obţinerea acestui document.

*Telecabina care facilitează accesul spre Cetatea Deva nu va funcționa timp de o zi și jumătate. Astfel, echipamentul va fi oprit de luni, 10 aprilie 2017, până marți, 11 aprilie 2017, la ora 12, în vederea efectuării reviziei tehnice anuale.

*Peste 550 de acte de stare civilă au fost înregistrate şi eliberate, în primele trei luni ale acestui an, de către Direcţia Publică Locală de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva. Puţin peste un sfert dintre acestea (27%) reprezintă acte de naştere - pentru cei 132 de nou-născuţi înregistraţi în Municipiul Deva în 2017, la care se adaugă transcrierile din străinătate (14) şi adopţiile cu efecte depline (4). Alte 10% dintre documentele de stare civilă înregistrate, de la începutul anului, în reşedinţa judeţului sunt acte ale celor 49 de căsătorii oficiate, iar 63% din total reprezintă actele de deces.

De asemenea, în intervalul ianuarie-martie 2017, Serviciul Evidenţa Persoanelor Deva a eliberat un număr de 2.096 de cărţi de identitate şi alte 148 de cărţi de identitate provizorie. Cele mai multe documente de identitate au fost eliberate în luna martie (37% din total), urmând lunile februarie (34%) şi ianuarie (29%).

*Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva a efectuat lucrări de întreţinere a spaţiilor verzi în mai multe zone din municipiu, astfel:

-plantarea a peste 400 de arbori din specia Platan, Stejar roşu, Paltin şi Salcâm pe strada Iosif Vulcan şi în cartierul Micro 15;

-plantare de flori şi arbuşti ornamentali pe strada Mihail Kogălniceanu şi în cartierul Dacia;

-cosirea gazonului pe Aleea Muncii, pe străzile Duiliu Zamfirescu, Horea, Progresului, Aurel Vlaicu, Împăratul Traian, Mihai Eminescu, Ioan Corvin, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în Parcul „Opera", în cartierul Dorobanţi şi pe Drumul Naţional 7;

-amenajări cu scoarţă decorativă în Centrul Vechi al orașului şi pe strada Mihail Kogălniceanu;

-văruire pomi pe raza municipiului;

-montare gard metalic, pentru protejarea zonelor verzi, pe Aleea Salcâmilor;

-montare complex masă+bănci în mai multe cartiere din oraș;

-reparare borduri în staţia de autobuz din zona Deva Mall.

Potrivit Hotărârii Consiliului Local Deva nr. 508/2016, Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva efectuează, la cererea persoanelor fizice şi juridice din municipiu, prestări de servicii (tăieri de corecţie la arbori, defrişare mecanică, doborâre arbori, pregătire teren pentru plantare flori, cosire mecanică, tundere gard viu, plantare flori etc.). Persoanele interesate pot solicita informaţii suplimentare şi pot lansa comenzi la sediul SPIGM Deva (str. Axente Sever, nr. 40) sau la numărul de telefon 0744.354.828.

Reamintim că orice persoană interesată poate transmite SPIGM Deva sugestii, propuneri sau opinii, inclusiv în perioada weekend-ului, la numerele de telefon 0254.233.588 şi 0744.354.828 (persoană de contact Ovidiu Oltean).

Biroul de presă

Înapoi la Ştiri şi evenimente

Servicii online

Consultă datorii online

Consulta online taxele și impozitele locale   (accesează cu Internet Explorer)   sau contactati-ne la adresa informatica@primariadeva.ro.       
 

Programare on-line casatorii

Petiţii

Depune și urmărește online o petiție

Cereri şi formulare tip

Aici găsești formularele de care ai nevoie

Rezultate sondaje de opinie

Rezultate sondaje de opinie efectuate de către Primăria Deva.

Centrul National de Informare si Promovare Turistica a Municipiului Deva

Transmitere LIVE sedinte de consiliu

Autorizaţii tonaj

Internet gratuit in zone publice