Primăria

Date contact

Informatii de interes public - Legea 544 / 2001

Consiliul Local

Informatii de interes public

Timp liber

Înscrieţi-vă la newsletterul primăriei şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate de primărie.

Inchide

Trimite unui prieten

Informare - Primăria Municipiului Deva Săptămâna 4-8 septembrie 2017

Exportă PDF - Informare  -  Primăria Municipiului Deva Săptămâna 4-8 septembrie 2017 Tipăreşte pagina - Informare  -  Primăria Municipiului Deva Săptămâna 4-8 septembrie 2017 Trimite unui prieten - Informare  -  Primăria Municipiului Deva Săptămâna 4-8 septembrie 2017

publicat de AdministrAtor in Luni , 11 Septembrie 2017, 8:48

Informare - Primăria Municipiului Deva
Săptămâna 4-8 septembrie 2017

 

*Aproape 70.000 de turişti, români şi străini, au vizitat Cetatea Deva în lunile iulie şi august 2017 - în creştere cu 12% şi respectiv 36% faţă de prima lună a verii.

Aproape două treimi dintre aceştia (62%) au fost adulţi, peste o cincime (26%) copii, 11% pensionari şi 1% persoane cu dizabilităţi şi turişti care au beneficiat de călătorii gratuite cu telecabina care facilitează accesul la monument.

În luna august 2017, fortăreaţa din nord-vestul oraşului a atras un număr de 37.267 de vizitatori, în creştere cu 20% faţă de luna iulie - dacă luăm în calcul doar turiştii care au folosit telecabina pentru cel puţin una dintre călătorii.

Majoritatea vizitatorilor din ultimele două luni (95%) au folosit telecabina pentru călătoria dus-întors, iar restul (5%) au preferat să urce ori să coboare la pas Dealul Cetăţii.

Aproape 155.000 de turişti au vizitat Cetatea Deva de la începutul anului 2017, în creştere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. De la redeschiderea monumentului pentru public, în aprilie 2016, numărul vizitatorilor atraşi de bastionul care domină reședința județului a depăşit 335.000 de persoane.

Statistica include doar turiştii care au folosit telecabina pentru cel puţin una dintre călătorii.

*Primăria Municipiului Deva aduce la cunoştinţa cetăţenilor că, în data de 1 august 2017, a încheiat un contract de prestări servicii publice de salubrizare cu S.C. Salubritate S.A. Deva, pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere din municipiul Deva, după ce vechiul contract de concesiune a acestui serviciu a expirat.

Totodată, administraţia locală informează că serviciile de salubrizare nu vor mai fi achitate către asociaţiile de proprietari (în cazul persoanelor fizice şi juridice organizate în asociaţii de proprietari) sau către S.C. Salubritate S.A. Deva (în cazul celorlalţi utilizatori), începând cu serviciile aferente lunii august 2017.

În prezent, serviciile şi direcţiile din aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Deva analizează mai multe variante cu privire la modalitatea de plată şi cuantumul taxei de salubrizare, pornind de la exemplele de bună practică din alte oraşe (Cluj-Napoca, Sibiu, Bucureşti). În cel mai scurt timp, regulamentul privind instituirea taxei de salubrizare va fi supus dezbaterii publice şi aprobării Consiliului Local Deva, urmând ca această taxă să fie achitată la sediul Primăriei Municipiului Deva - Direcţia Impozite şi Taxe Locale.

Pe de altă parte, reprezentanţii Direcţiei Tehnice au demarat acţiunea de centralizare a datelor transmise de către asociaţiile de proprietari din municipiu cu privire la numărul de persoane existent în fiecare apartament.

*Primăria Municipiului Deva continuă, în această perioadă, lucrările de marcaje rutiere - longitudinale şi transversale. Potrivit Direcţiei Tehnice, prioritare sunt zonele în care se află unităţi de învăţământ, după care va urma zona Pieţei Centrale.

De asemenea, continuă lucrările de întreţinere şi reparaţii străzi, alei şi trotuare.

*În cursul săptămânii viitoare, administraţia locală va demara lucrările de extindere a reţelei de iluminat public şi casnic pe strada Granitului din municipiu, după care acestea vor continua pe străzile Coziei şi Sânzienelor.

Totodată, vor demara lucrările de extindere a reţelei de alimentare cu apă şi canalizare pe Aleea Cascadei. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Tehnice, în această toamnă, lucrările vor viza şi străzile Granitului, prelungire Roci şi Viorelelor.

*Lucrările de modernizare a străzii Principale din localitatea Archia au fost finalizate luni, 4 septembrie 2017.

Conform reprezentanţilor Direcţiei Tehnice, acestea au fost efectuate într-o perioadă de cinci luni şi au constat în realizarea de ziduri de sprijin, rigole pentru apele pluviale, asfaltarea drumului principal (cu o lungime de aproximativ un kilometru) şi a accesului la imobilele din zonă, precum şi efectuarea marcajelor şi semnelor rutiere.

Valoarea lucrărilor executate a fost de 424.000 de lei (fără TVA).

*Aproximativ 1.400 de pensionari cu venituri lunare mai mici de 800 de lei și 40% dintre celelalte șapte categorii de persoane care au dreptul să circule gratuit cu mijloacele de transport în comun în municipiul Deva și-au ridicat tichetele de călătorie pentru perioada august-noiembrie 2017.

Dintre cei 4.294 de pensionari deveni care beneficiază lunar de cele 20 de călătorii gratuite pentru transportul în comun, potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 121/2013, doar o treime au solicitat tichetele în perioada de distribuire a acestora.

În privința celorlalte categorii de beneficiari, un număr de 195 de persoane au ridicat biletele gratuite, în scădere cu 10% față de intervalul aprilie-iulie 2017. Aproape jumătate din totalul acestora (47%) sunt deportați, alți 18% persecutați din motive politice, 15% veterani de război, 8% donatori de sânge, 6% revoluționari, 4% persoane care au efectuat stagiul militar în perioada 1950-1961 și 2% Cetățeni de Onoare ai municipiului.

Tichetele gratuite de călătorie pentru transportul în comun pentru perioada august-noiembrie au fost distribuite între 17 iulie și 18 august 2017.

*Un număr de 113 terenuri şi imobile se află deja la dispoziţia potenţialilor investitori, după ce acestea au fost incluse în baza de date pentru investitori, lansată de Primăria Municipiului Deva în luna iunie 2017.

Cele mai multe imobile (42) sunt reprezentate de spaţiile comerciale, acestea fiind urmate de terenurile pentru investiţii (35), halele industriale (19) şi birourile administrative (14). Pentru fiecare dintre acestea, persoanele interesate au la dispoziţie o serie de informaţii cu privire la locaţie, suprafaţă, utilităţi disponibile, tipul de dobândire a imobilului (închiriere/vânzare) și alte facilităţi.

Baza de date a investitorilor este actualizată permanent, în funcţie de ritmul de depunere a ofertelor, precum şi de solicitările persoanelor interesate. Mai multe informaţii despre acest serviciu sunt disponibile pe adresa www.primariadeva.ro. Formularul de centralizare a ofertei de facilități pentru investitori este disponibil atât online, cât și la sediul Serviciului Investitori, relații externe - Compartiment pentru investitori, din Deva, Piața Unirii, nr. 16.

Totodată, potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 53/2017, Primăria Municipiului Deva acordă facilităţi fiscale investitorilor care creează noi locuri de muncă în zonă. Acordarea de facilităţi fiscale se face conform unei scheme de „ajutor de minimis", care se derulează până la finele anului 2020. Măsura urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii prin încurajarea investiţiilor în resursele umane, conducând la creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă în municipiul Deva.

Facilităţile fiscale care pot fi acordate firmelor sunt reducerea sau scutirea de la plata impozitului pe clădiri şi pe teren, în funcţie de valoarea investiţiei efectuate şi de numărul de locuri de muncă nou create.

Acordarea "ajutorului de minimis" este condiţionată de menţinerea investiţiei şi a locurilor de muncă nou create pentru o perioadă de minimum 5 ani de la finalizarea investiţiei.

*17 cupluri care sărbătoresc, anul viitor, "Nunta de Aur" au depus deja cereri pentru a intra în posesia premiului de 500 de lei și a "Diplomei de fidelitate" oferite de Primăria Municipiului Deva și Consiliul Local.

Pentru a beneficia de premiu, soții care împlinesc 50 de ani de la încheierea căsătoriei în 2018 și au domiciliul în municipiul Deva și localitățile componente trebuie să depună o cerere-tip la Direcția Publică Locală de Evidența Persoanelor și Stare Civilă Deva, împreună cu copii după actele de identitate și certificatul de căsătorie.

Termenul limită de depunere a cererilor este 11 mai 2018.

Premierea cuplurilor care aniversează "Nunta de Aur" va avea loc de Ziua Internațională a Familiei.

Anul acesta, pe 15 mai, 99 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă au fost premiate de municipalitate.

*Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva a efectuat lucrări de întreţinere a spaţiilor verzi în mai multe zone din municipiu, astfel:

-pregătirea zonelor verzi aflate în incinta şcolilor şi grădiniţelor din municipiu;

-toaletări de corecţie a arborilor de pe raza oraşului;

-plantare şi întreţinere flori şi arbuşti decorativi;

-cosire mecanică a gazonului şi tundere mecanică a gardului viu în mai multe cartiere din municipiului;

-montare de gard metalic pentru protecţia zonelor verzi, pe strada Cernei;

-montare de stâlpi metalici pentru delimitarea trotuarelor, pe strada Mareşal Averescu;

-întreţinerea mobilierului urban din parcurile şi cartierele oraşului;

-distribuire de bănci şi coşuri stradale de gunoi la şcoli şi grădiniţe.

Potrivit Hotărârii Consiliului Local Deva nr. 508/2016, Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva efectuează, la cererea persoanelor fizice şi juridice din municipiu, prestări de servicii (tăieri de corecţie la arbori, defrişare mecanică, doborâre arbori, pregătire teren pentru plantare flori, cosire mecanică, tundere gard viu, plantare flori etc.). Persoanele interesate pot solicita informaţii suplimentare şi pot lansa comenzi la sediul SPIGM Deva (str. Axente Sever, nr. 40) sau la numărul de telefon 0744.354.828.

Reamintim că orice persoană interesată poate transmite SPIGM Deva sugestii, propuneri sau opinii, inclusiv în perioada weekend-ului, la numerele de telefon 0254.233.588 şi 0744.354.828 (persoană de contact Ovidiu Oltean).

Pentru o mai bună desfăşurare a activităţii, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari sunt rugaţi să specifice adresa corectă şi datele de contact pe cererile transmise SPIGM Deva.

 

Biroul de presă

Înapoi la Ştiri şi evenimente

Servicii online

Consultă datorii online

Consulta online taxele și impozitele locale   (accesează cu Internet Explorer)   sau contactati-ne la adresa informatica@primariadeva.ro.       
 

Programare on-line casatorii

Petiţii

Depune și urmărește online o petiție

Cereri şi formulare tip

Aici găsești formularele de care ai nevoie

Rezultate sondaje de opinie

Rezultate sondaje de opinie efectuate de către Primăria Deva.

Centrul National de Informare si Promovare Turistica a Municipiului Deva

Transmitere LIVE sedinte de consiliu

Autorizaţii tonaj

Internet gratuit in zone publice