Primăria

Date contact

Informatii de interes public - Legea 544 / 2001

Consiliul Local

Informatii de interes public

Timp liber

Înscrieţi-vă la newsletterul primăriei şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate de primărie.

Inchide

Trimite unui prieten

Primăria Municipiului Deva și Poliția Locală susțin proiectele educaționale în școli

Exportă PDF - Primăria Municipiului Deva și Poliția Locală susțin proiectele educaționale în școli Tipăreşte pagina - Primăria Municipiului Deva și Poliția Locală susțin proiectele educaționale în școli Trimite unui prieten - Primăria Municipiului Deva și Poliția Locală susțin proiectele educaționale în școli

publicat de AdministrAtor in Vineri , 22 Februarie 2019, 12:45

Primăria Municipiului Deva și Poliția Locală susțin proiectele educaționale în școli

O nouă temă este răspunerea penală și contravențională a copiilor care au împlinit 14 ani

La solicitarea conducerii Liceului Tehnologic ,,Grigore Moisil" Deva , reprezentanți ai Direcției Poliția Locală Deva desfășoară o campanie de responsabilizare a elevilor din cadrul acestei unități de învățământ, în ceea ce privește răspunerea penală și contravențională.

Astăzi, 22 februarie 2019, a avut loc prima întâlnire între polițiștii locali și elevi de clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil" Deva.

Elevii au fost interesați de modul cum se aplică legea, atunci când au împlinit deja 14 ani. Ei au vrut să știe ce pedepse și sancțiuni pot primi pentru faptele lor. Domeniile de interes au fost: participarea și provocarea de scandal dar și consumul alcoolului în locurile publice, nerespectarea indicațiilor polițistului în momentul când sunt solicitați să se legitimeze, rolul și atribuțiile polițistului local în societate etc.
Elevii au aflat de la polițistul local că în funcție de condițiile în care au săvârșit fapta, de gradul de pericol social al acesteia, de mediul în care a crescut copilul etc., pot răspunde pentru comportamentul lor neadecvat.

Ce prevede legea

Minorul care are vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ. Dacă la data comiterii faptei minorul are între 14 şi 18 ani, el răspunde penal. În această ipoteză intră în acțiune și o prezumţie legală relativă de capacitate penală (se presupune, până la proba contrarie, că minorul avea discernământ la data comiterii faptei prevăzute de legea penală).

De asemenea, în ceea ce privește actul obiectiv de conduită şi existenţa discernământului, răspunderea se stabileşte în raport momentul comiterii infracţiunii. Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, în principiu, se ia o măsură educativă neprivativă de libertate. Aceste măsuri pot fi: stagiu de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârşit de săptămână, asistarea zilnică. Dar pot exista și măsuri educative privative de libertate: internarea într-un centru educativ sau într-un centru de detenţie.

Criminalitatea juvenilă este una dintre problemele importante ale societăţii contemporane, deoarece se constată o tendinţă ascendentă a acestui tip de infracționalitate. Foarte mulţi minori comit infracţiuni contra persoanei, infracţiuni privind regimul drogurilor, infracţiuni contra patrimoniului etc., situaţie care reclamă o reacţie socială pe măsură.

Polițistul local - un sprijin pentru comunitate

Polițiștii locali le-au spus elevilor că rolul lor nu este să îi sancționeze ci să îi ajute. Copiii trebuie să vadă în polițistul local un prieten mai mare, care îi protejează și le creează un climat de siguranță, liniște și ordine publică.
Educaţia şi siguranţa copiilor și tinerilor se numără printre priorităţile poliţiei locale și a administrației publice locale. Primăria Municipiului Deva și Direcția Poliția Locală Deva a încheiat mai multe parteneriate cu şcolile din oraş, care au ca obiect campanii de prevenire şi informare a elevilor pe anumite domenii: conduita în mediul şcolar şi social, cunoaşterea şi respectarea legilor, combaterea absenteismului şi abandonului şcolar, educaţie rutieră etc.

Campania de responsabilizare a elevilor de la Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil" Deva, în ceea ce privește răspunerea penală și contravențională va continua și săptămâna viitoare.

Compartiment Comunicare, Promovare Imagine

Înapoi la Ştiri şi evenimente

Servicii online

Consultă datorii online

Consulta online taxele și impozitele locale   (accesează cu Internet Explorer)   sau contactati-ne la adresa informatica@primariadeva.ro.       
 

Programare on-line casatorii - SUSPENDAT PE PERIOADA STARII DE ALERTA

PROGRAMARE on-line transcriere acte de stare civilă

PROGRAMARE on-line - cartea de identitate

Cereri şi formulare tip

Aici găsești formularele de care ai nevoie

Rezultate sondaje de opinie

Rezultate sondaje de opinie efectuate de către Primăria Deva.

Centrul National de Informare si Promovare Turistica a Municipiului Deva

Transmitere LIVE sedinte de consiliu

Autorizaţii tonaj

Internet gratuit in zone publice

Deva24 SESIZARI

Sesizari

.