Cetatea a fost consemnată documentar în două acte de cancelarie din același an, 1269. Primul se referă la banul Mikud, care primește din partea regelui Ștefan al V-lea al Ungariei o moșie în comitatul Dăbâca pentru serviciile aduse coroanei în luptele împotriva cumanilor sub castro Deva vocato. Al doilea document se referă la comitele Chyl din Câlnic, căruia regele îi face danii pentru faptul că a luptat alături de el sub cetatea Devei și a Codlei.
La sfârșitul secolului al XIII-lea cetatea devine reședința voievozilor Roland Borșa și Ladislau Kán, de unde aceștia își exercitau autoritatea asupra voievodatului Transilvaniei. Alegerea cetății drept reședință voievodală dovedește că aceasta era puternică și dispunea de construcții suficiente pentru a satisface pretențiile curții.
După 1315 cetatea reintră în stăpânirea regelui Carol Robert. Castelanii cetății Deva sunt în seccolul al XIV-lea și comiți ai comitatului Hunedoara. În acest secol cetatea avea un domeniu în care intrau peste 50 de sate și patru districte românești.
ACCES TELECABINĂ
Pentru a pune in valoare potentialul turistic al zonei si pentru a facilita accesul catre Cetatea Devei, in anul 2003 au inceput lucrarile pentru constuirea unei telecabine pe Dealul Cetatii.
Telecabina este singurul ascensor inclinat din Romania, iar din punct de vedere al lungimii traseului - 278 metri si a diferentei de nivel - 158 metri este primul din Europa. Instalatia asigura legatura mecanica de la statia de plecare, situata la cota 180,0 metri pana la platforma intermediara a Cetatii Deva situata la cota 342,65 metri, respectiv o diferenta de nivel de circa 160,00 metri. Capacitatea telecabinei este de 16 persoane. Viteza de deplasare este de 2m/s, avand o durata medie a unei curse de cca 2,5 min.