07.05.2025
Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” vă anunță că, Deva găzduiește, în perioada 23-25 mai 2025, Festivalul Filmului European, un eveniment de referință pentru cultura cinematografică.
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, EUNIC România, UCIN – Uniunea Cineaștilor din România, și cu susținerea ambasadelor, centrelor și institutelor culturale europene.
Festivalul revine cu o selecție impresionantă de filme premiate internațional, marcând o ediție record, desfășurată simultan în zece orașe din România.
,,Suntem prezenți, în acest an, în cel mai mare număr de orașe la care ne-am încumetat vreodată să ajungem simultan: zece! Perseverăm în această ambiție de a răspândi cât mai mult generosul mesaj „Cultura unește”, perfect aliniat cu spiritul european și de mare actualitate în aceste zile. Festivalul nostru se afirmă, încă o dată, ca un instrument esențial în confirmarea unității europene prin artă. Într-o Europă asediată de incertitudini, filmul devine un far esențial, și, dincolo de escapism, se poate transforma într-o oglindă curajoasă a realității. Cinematografia europeană a cultivat întotdeauna poveștile diverse și vocile autentice, fără să dea înapoi în fața fricilor, crizelor și provocărilor de tot felul. Așteptăm verdictul cinefililor din cele 10 orașe, în speranța că, venind la film, în luna mai, în preajma Zilei Europei, se vor simți solidari cu această comunitate unită prin valori, vise și aspirații asemănătoare”, a spus Liviu Jicman, președinte al ICR și al EUNIC (European Union National Institutes for Culture).
Proiecțiile de la Deva vor avea loc în sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean”, în cadrul unei ediții speciale, parte dintr-un tur cinematografic național care include orașele: București, Botoșani, Brașov, Chitila, Iași, Sfântu Gheorghe, Târgu Jiu, Târgu Mureș și Timișoara.
Programul proiecțiilor la Deva:
Vineri, 23 mai – Gala de deschidere
- Ora 19:00 – Limbă străină/Foreign Language/Langue Étrangère, r: Claire Burger (Franța, Germania, Belgia / 2024, 105’)
Sâmbătă, 24 mai
- Ora 15:00 – Vestita invazie a urșilor în Sicilia, r: Lorenzo Mattotti (Franța, Italia / 2019, 82’ – film de familie)
- Ora 16:30 – Africa Star, r: Adonis Floridis (Cipru/2024, 120’)
- Ora 19:00 – Julie nu vorbește, r: Leonardo van Dijl (Belgia, Suedia/2024, 97’)
Duminică, 25 mai
- Ora 15:00 – Dilili la Paris, r: Michel Ocelot (Franța, Germania, Belgia/2018, 95’ – film de familie)
- Ora 17:00 – Femei pe fugă, r: Gábor Herendi (Ungaria/2024, 105’)
- Ora 19:00 – Torpila suedeză, r: Frida Kempff (Suedia/2024, 120’)
Ediția din 2025, curatoriată de criticul de film Cătălin Olaru, reunește peste 40 de lungmetraje, dintre care 28 prezentate în premieră națională, alături de două selecții de scurtmetraje. În program se regăsesc 11 documentare, 13 filme regizate de femei și 2 filme coregizate de femei.
,,În cele zece orașe, vor fi prezente în selecția FFE filme recompensate la cele mai importante festivaluri la nivel mondial. Vorbim de „A Sudden Glimpse to Deeper Things” (r. Mark Cousins, cel mai bun film la Karlovy Vary), de „Toxic” (r. Saulė Bliuvaitė, cel mai bun film la Locarno) sau de „1489” (r. Shoghakat Vardanyan, cel mai bun film la IDFA, cel mai mare festival de film documentar din lume). Dar și de „Des Teufels Bad / Devil’s Bath” (r. Veronika Franz și Severin Fiala, Ursul de Argint acordat în 2024 directorului de imagine Martin Gschlacht), „El llanto / The Wailing” (r. Pedro Martín Calero, premiul pentru Cel mai bun regizor la San Sebastian) sau „Mond / Moon” (r. Kurdwin Ayub, Premiul Special al Juriului la Locarno).
Dincolo de premii, sunt filme care deschid perspective și aduc mai multă înțelegere, fie că vorbim de victimele războiului din Nagorno-Karabakh, de marginalii cineastului francez Virgil Vernier, căruia îi dedicăm un portret, de victimele colonialismului din filmele Margaridei Cardoso, invitată a festivalului, sau de angajații exploatați până la dezumanizare din „Youth (Homecoming)” și „Youth (Hard Times)” ale lui Wang Bing. La FFE, mai mult decât un instrument înainte de toate vizual de recompunere a lumii, filmul îndeplinește o funcție vitală, aceea de desțelenire a empatiei”, a declarat Cătălin Olaru, directorul artistic al FFE.
Participarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.
Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de public: de la tineri și familii, până la cinefilii pasionați de cinema european de calitate.
Vă așteptăm să sărbătorim împreună filmul european și valorile care ne unesc!
Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva